keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Treenikuulumisia ja tehokas pikatreeni-ohje



Treenit Kuntokompassi Personal Training Studiossa ovat jatkuneet tammikuusta alkaen personal trainer Tuire Havian johdolla. 

Kulunut ajanjakso on ollut itselleni ajankäytöllisesti sangen haastava, sillä työrintamalla on ollut isoja, paljon aikaa vieviä projekteja ja kotirintamalla puolestaan remontti sekä muutto uuteen kotiin ovat kuorimittaneet. Kiire (sana jota en mielelläni käytä ollenkaan) on kuitenkin lähes aina vain tekosyy skipata liikkuminen tai mikä tahansa muu itselle todella tärkeä asia. Jos tahtoa oikeasti löytyy, liikunnan pystyy muodossa tai toisessa sisällyttämään elämään. Toki aina tulee mennä omaa kehoa ja jaksamista herkästi kuunnellen ja kunnioittaen, mutta olen huomannut, että harvemmin tehty treeni ainakaan kovin pahasti kaduttaa! Vai mitä olette mieltä? 



On ollut itse asiassa hyvin mielenkiintoista, että olen ollut projektissa juuri tällaisessa megahärdelli-elämänvaiheessa mukana, vaikka välillä onkin tuntunut kertakaikkisen mahdottomalta yhdistää kaikki palaset. Olen ottanut asian nimenomaan mielen tason haasteena ja pyrkinyt vahvistamaan tietoista suhtautumista. Olen kaiken hulabaloon keskellä istunut alas, keskittynyt hengittelemään ja rauhoittumaan hetkeksi ja sen jälkeen priorisoinut. Mikä on nyt tärkeintä tehdä ensin? Olen myös miettinyt, mistä saan energiaa ja hyvää oloa, jotta jaksan pyörittää rumbaa JA iloita elämästäni kaikkinensa, ihan kuten ennenkin? Mikä auttaa minua palautumaan, purkamaan mahdollista stressiä ja pysymään hyvässä pössiksessä? Aika usein olen saanut edes jonkunlaisen liikuntaosion ympättyä agendaani, tosin rehellisyyden nimissä on ollut myös kertoja, jollon olen joutunut tiputtamaan jotain poiskin. Olen onnekseni löytänyt itselleni pieniä hetkiä myös esimerkiksi kylppärin lattialta tekemästä läsnäoloharjoitusta (:D) ja keväisestä metsästä koiralenkillä kannonnokasta istahtamasta.  

Kulunut ajanjakso on siis opettanut priorisointia ja palautumista sekä todella haastanut siinä, mitä liikkumiselta haluan. Henkilökohtaiseksi tavoitteekseni on entistä vahvemmin kirkastunut se, että saan liikkumisesta lisää energiaa ja hyvää oloa. Ja mikä onkaan parempaa juuri hektisenä ajanjaksona kuin saada jostakin lisää energiaa ja hyvää oloa?




Tuire ja kahvakuula.

Treenaaminen Tuiren kanssa on ollut sujuvaa, koska hän on mukauttanut ohjelmaa elämäntilanteeseeni. Olen muun muassa saanut kotitreeniohjelman, jota olen pystynyt tekemään juuri silloin kun singahtelevaan yrittäjä-äitielämääni on parhaiten sopinut. Olemme ryhtyneet myös treenaamaan kuntosalilaitteilla, jotta saan valmiudet jatkaa treenejä kotitreenien lisäksi myös salilla. Treenatessa olen huomannut, että sillä on minulle merkitystä, että sali on viihtyisä, siisti ja avara. Mihinkään tunkkaiseen kellariin ei tulisi niin helposti lähdettyä. Lisäksi oleellista minulle on selkeästi se, että treeni (niin kuin kaikki muukin!) tehdään hyvällä energialla eikä väkisin puskemalla. Ja sehän on kiinni vain minusta itsestäni! 

Mihinkäs laitettais seuraavaa treeniaikaa? 


Mitkä asiat ovat sitten muuttuneet muutamassa kuukaudessa? Liikkuminen on ainakin alkanut pitkän tauon jälkeen palautua taas normaaliksi, hyvää tekeväksi rutiiniksi. Kehotietoisuus on vahvistunut ja kehon hallinta on parantunut. Kunto on mukavasti kohentunut ja lihaksen määrä kehossa kasvanut. Viimeksi teimme pienen kuntotestin, jonka tuloksia vertasimme ensimmäisten kertojen tuloksiin. Kaikki lukemat ovat parantuneet mukavasti, mutta suurin harppaus on otettu keskivartalon lihaksiston kunnossa, johon treeni on eniten keskittynytkin. Nyt treeni kulkee jo ihan kivasti ja tuntuu hyvältä, koska rapakunto on hyvästelty. Perimmäinen tavoite, liikunnanilo, on löytynyt jokainen treenikerta. Viime kerran jälkeen Tuire nauroi, että olen kuin aurinko, kun hymyilin loppuverkassa endorfiinihuuruissani. Toivotan parhainta treeni-iloa sinullekin! <3

Tässä vielä Tuiren ohje muillekin kaltaisilleni ruuhkavuositreenaajille: 

Pikatreeni - Fast and Furious
Simpelissä pikatreenissä saat hien pintaan ja tehoja irti muutamalla perusliikkeellä oman kehon painoa apuna käyttäen, Valitse 4 liikettä seuraavista:
  • haarahyppy matalassa asennossa
  • burbee
  • punnerrus
  • kyykky
  • vuorikiipeilijä
  • jännehyppy
  • dippi (ojentajille)
  • tai keksi itse mieleisesti tehokkaat liikkeet!
Suoritustapa
  • 10-20 toistoa, puhtaat mutta nopeatempoiset suoritukset. (aloita kympistä ja lisää toistoja kehityksen myötä)
  • 3-5 kierrosta, ei taukoa kierrosten välissä
  • nopea tempo, siirry suoraan liikkeestä toiseen
Kisaa kelloa vastaan yrittäen aina parantaa edellisen kerran suoritusta - ja vertaa ajan paranemista viikkojen edetessä. Muista, että hyvä alkuverryttely ehkäisee loukkaantumisia ja valmistaa kehon tulevaan treeniin ja loppuverryttely antaa elimistölle viestin pistää palautuminen käyntiin, joten molemmat kuuluvat mukaan jokaiseen treenikertaan.
Tämä treeni on vain osa kokonaisuutta, tee tämä treeni silloin kun tuntuu, että aikaa ei muuhun treeniin ole ja kaipaat hikeä pintaan. Olipa tavoitteesi mikä tahansa tulee treeniohjelman olla monipuolinen. Monipuolinen harjoittelutusohjelma pitää sisällään sopivassa suhteessa keskivartalon, ylävartalon, alaraajojen sekä yläraajojen harjoitteita ja lisäksi kuormittaa eri tavoin hengitys- ja verenkiertoelimistöä. Suunnitelmallinen harjoitusohjelma huomioi myös kehon tuki- ja liikuntaelimistön ja hermojärjestelmän erilaisilla harjoitusmenetelmillä, kuten tasapaino tai kehonhallintatreeneillä. Mikäli kaipaat neuvoja ja lisävinkkejä treenauksen suhteen, käänny osaavan valmentajan puoleen esim. Kuntokompassissa. Parhain terveisin Personal Trainer Coach Havia Tuire, jonka Kuntokompassin tavoin löydät myös Facebookista. 
PSSST Tässä vielä aikaisempi kirjoitukseni kiireestä ja lapsiperheen arjesta, ole hyvä!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti