sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Työelämässä ihminen unohtunut


Uutiskynnys ei taida ylittyä lausumalla, että monissa tämän päivän organisaatioissa voidaan aika kehnosti. Vuosittain järjestetään pari motivaatiopäivää, käydään keilaamassa ja Tallinnanristeilyllä. Sitten ihmetellään; mikä on kun ei auta? Moni tuntee olevansa tuuliajolla. Ei tiedetä mitä pitäisi tavoitella. Ei osata nimetä omia vahvuuksia. Ei pystytä kertomaan, miksi aamuisin ylipäätään noustaan sängystä ylös ja lähdetään töihin (rahaa lukuun ottamatta, mutta sehän ei suurimmalle osalle riitä). Monet tuntevat henkistä arvottomuutta. Joku totesi, että olo on kalskea kuin hyödykkeellä. 

Ei tämä itkuvirsi kuitenkaan yksipuolinen ole. Yrittäjänä ymmärrän hyvin myös sen, että työnantaja haluaa saada henkilöstöstään parhaan mahdollisen hyödyn irti. Tottakai, sitä vartenhan henkilöstö on palkattukin! Myös työnantajapuolella on ihminen, jonka paineet vielä korostuvat tiukassa kilpailu- ja taloustilanteessa. Tuuliajolla seilaava stressaaja, jonka motivaatio on maanpaossa, ja joka ei hyperventiloinniltaan pysty priorisoimaan, ei varsinaisesti ole työnantajankaan salainen haave. Tilannetta ei  siis voi luonnehtia win-win-tilanteeksi kenenkään puolelta.


Koneisto tuntuu jylläävän niin, että kaiken keskiössä oleva ihminen on unohtunut. Kirkkaimmassa valokeilassa paistattelevat tuottavuusluvut, excelit ja käppyrät. Tuoreen väitöksen mukaan ihmiset kaipaavat nimenomaan lisää inhimillisyyttä työelämään. Olemme tuntevia, oivaltavia olentoja. Se millainen tunnelma työpaikalla vallitsee, vaikuttaa valtavasti siihen, miten tuottavasti ja luovasti työskentelemme. 
Mutta tästähän ei suunta voi olla kuin ylöspäin! Luin Kauppalehdestä tuoreen uutisen "Yhä useampi yritys saa avun valmennuksesta". Usein nerokkaimmat asiat ovat yksinkertaisia. Valmennuskin perustuu yksinkertaisesti siihen, että tarvittava informaatio löytyy valmennettavalta itseltään. Ammattitaitoinen valmentaja auttaa erilaisten valmennusmetodien avulla valmennettavaa hahmottamaan selkeän kokonaiskuvan tilanteestaan, tavoitteistaan ja toimintasuunnitelmastaan, ja tukee matkalla eteenpäin. Oman mutu-tuntumani mukaan tämän päivän ihmiselle nimenomaan valmennus on oivallinen tapa vaikuttaa. Se on tasavertaista, tuettua ja eteenpäin vievää yhteistyötä, jossa ihmisen koko potentiaali pystytään paremmin hyödyntämään, ja hän itse pitelee käsissään onnensa avaimia. 


Tältä näyttää valmennussskoulussani! Kuva Valmentamon LCF Life Coach -koulutuksesta

Valmennuksessa syntyy oivalluksia. Oivalluksissa puolestaan on valtava eteenpäin vievä voima. Mitä jos yhtäkkiä oivaltaisitkin, että pystyt säästämään uudelleenjärjestelyillä kaksi tuntia lisää aikaa päivääsi? Tai täysin uuden tavan hyödyntää omia vahvuuksia työssäsi? Tai kenties aivan uuden katsantokannan siihen, miksi aamuisin ylipäätään lähdet töihin? Jokainen joka on joskus oivaltanut jotakin tietää, että oivallukset ovat todellakin jotain tavoittelemisen arvoista. 

Systeemin parantaminen vaatii toki monia asioita, mutta uskon valmennuksen olevan yksi oivallinen työkalu prosessissa. Yritysten johtajat toivovat suurempaa aloitteellisuutta organisaatioltaan ja vahvempaa itsensä johtamista. He toivoivat myös henkilökohtaisten tavoitteiden kirkastamista. Tutkimuksen mukaan coaching nimenomaan auttaa kohdentamaan yksilön vastuuta oikein ja vähentämään ylöspäin delegointia päätöksenteossa.  

Asiat, luvut ja käppyrät eivät tee työtä, mutta ihmiset tekevät. Fokus tarvitaan nyt ihmiseen. Kun ihminen voi hyvin ja suuntautuu eteenpäin, hänellä on energiaa työskennellä, antaa parastaan. Kun hän tunnistaa ja hyödyntää vahvuutensa, hän kokee onnistumisen iloa ja innostusta. Kun yksilötasollakin tavoitteet on kirkastettu, hän kykenee suunnittelemaan, priorisoimaan ja toimimaan laadukkaasti. Tällöin myös organisaatio saa käyttöönsä todellista arvoa. 

Maailmalla monet perinteisten alojenkin suuryritykset tarjoavat henkilöstöetuna kokonaisvaltaista coachingia. Jos ihminen voi hyvin niin työssä kuin vapaalla ja on motivoitunut huolehtimaan itse hyvinvoinnistaan ja menestyksestään, millaisia työtuloksia voimme silloin odottaa?


PS. Saatat kenties tykätä myös tekstistä Rakkaudesta bisnekseen, bisneksestä rakkauteen

PPS. Tervetuloa seuraamaan Facebookissa myös Valmentamoa sekä valmennus- ja viestintäyritys Intuitiota
Ei kommentteja :

Lähetä kommentti