keskiviikko 10. elokuuta 2016

Kirja, joka jokaisen kannattaa lukea (ja siihen liittyvä lokakuinen tapahtuma)Kelly A. Turner (Ph.D.) on amerikkalainen syöpätutkija ja psykoterapeutti, joka kiinnitti työssään huomiota radikaaleihin remissioihin. Radikaali remissio on tila, jossa potilaan hoito on tuloksettomana lopetettu ja hänet on lähetetty valmistautumaan kuolemaan, mutta potilas onkin odottamattomasti parantunut ilman perinteisen lääketieteen apua. Tutkiessaan syöpätapauksia Turner hämmentyi siitä, että radikaaleja remissioita ei ollut tutkittu tieteellisesti kovinkaan perusteellisesti. Hän halusi selvittää, mitä parantuneet henkilöt olivat tehneet ja sisältyikö tapauksiin jokin yhteinen nimittäjä. Ovatko “ihmeparantumiset” vain sattuman kauppaa vai löytyykö niistä yhdistäviä tekijöitä?

Turner, jonka erikoisalaa on nimenomaan syöpätutkimus sosiaalisesta näkökulmasta, ryhtyi tutkimaan aihetta ja aloitti mittavan haastattelutyön. Hän haastatteli yli 1 500 radikaalin remission kokenutta ihmistä eri puolilta maailmaa. Tutkimuksesta syntyi hänen väitöskirjansa sekä bestseller-kirja Syövästä voi selviytyä. Se mitä Kelly Turner sai tutkimuksellaan selville on asia, joka on oleellista tiedostaa.Turner tunnisti yhdeksän yhteistä tekijää - paranemisen polkua, jotka yhdistävät paranemistapauksia. 


Kirja päätyi hyvinvointitapahtumia järjestävän FreeflowFactoryn Catarina Degermanille ja Uma Kankaalle. He oivalsivat kirjan luettuaan, että vaikka Turner on tutkinut aihetta nimenomaan syövän näkökulmasta, hänen yhdeksän tekijää saattaisivat olla oleelliset avaimet terveeseen ja hyvinvoivaan elämään laajemmassakin mittakaavassa. He tulivat siihen tulokseen, että Turnerin uusi tutkimustieto palvelee jokaista ja että sillä on oleellista merkitystä ihmisten hyvinvointiin ja paranemiseen. Kirjan sisältö kolahti siis voimalla ja he halusivat jakaa toiveikkaan viestin myös muille suomalaisille.

Naiset  päättivät lennättää Kelly Turnerin New Yorkista Helsinkiin kertomaan lisää käänteentekevästä tutkimuksestaan. Näin lähti rakentumaan lokakuussa ensi kertaa järjestettävä Syövästä voi selviytyä -tapahtuma, jossa Kelly Turnerin lisäksi puhumassa on myös vaikuttava kattaus kotimaisia tutkijoita sekä syövästä selvinneitä. Uudenlainen koko päivän hyvinvointitapahtuma on suunnattu kaikille heille, jotka kamppailevat syövän tai muiden sairauksien kanssa sekä kaikille heille, jotka haluavat vaalia terveyttään ja ennaltaehkäistä sairauksia sekä myös ymmärtää syvemmin hienovaraista kokonaisuutta nimeltä ihminen.  

Ja mitä nuo Turnerin tunnistamat yhdeksän paranemisen polkua sitten ovat? Turner esittelee ne runsain käytännön esimerkein kirjassaan. Parasta on, että kaikki tekijät liittyvät elintapoihin ja henkilökohtaisiin valintoihin, sellaisiin asioihin, joihin jokainen meistä voi itse vaikuttaa. Ravinnolla on toki tärkeä roolinsa, mutta Turnerin tutkimuksissa myös ihmisen omat ajatukset, tunne-elämä ja henkinen tila ovat hyvinvoinnin ja paranemisen kannalta oleellisia. 

Turnerin viesti on toivoa tuova paitsi syöpäpotilaille, mutta se on myös aivan erityinen siinä mielessä, että kirjasta muodostui syvällinen ja kokonaisvaltainen ihmiskehon hyvinvoinnin käsikirja. Vaikka Turnerin tutkimusaineistosta löytyy tekijöitä, jotka eivät lukeudu länsimaisen lääketieteen piiriin, hän ei vastusta perinteisiä hoitoa, vaan toivoo tutkimuksellaan tuovansa siihen täydentävää lisätietoa. Tässä hän mielestäni on onnistunut ja ainakin itselleni hänen tutkimuksensa ydinkohdat ovat tuoneet uusia oivalluksia, kysymyksiä ja ajatuksia sekä vahvistaneet näkemystä kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.   

Olen kirjoittanut aikaisemmin ystävästäni Sannasta, joka sairastui yli kolme vuotta sitten parantumattomaan aivosyöpään. Myös Sanna luki Syövästä voi selviytyä -kirjan, tosin vasta siinä vaiheessa kun hänen paranemisensa oli jo huikeassa vauhdissa. Mielenkiintoista on, että Sanna oli omatoimisesti lähtenyt noudattamaan yhdeksää paranemisen tekijää, aivan kuten monet muutkin ihmiset ympäri maailman. Sanna kirjoittaa toipumisestaan inspiroivassa blogissaan http://positiivistasairastamista.blogspot.fi/ ja nousee lavalle kertomaan oman tarinansa myös lokakuun Syövästä voi selviytyä -tapahtumassa Kulttuuritalolla. (Voitte vaan arvata, miten hyvältä tuntuu, kun rakas ystävä voi hyvin ja jakaa oman, inspiroivan toipumismatkansa!) 

Turner siis tunnisti yhdeksän paranemisen avaintekijää yli 1 500 radikaalin remission kokeneen henkilön haastatteluaineistosta. Tämä on ainakin omasta mielestäni varsin kiintoisaa ja haluan ehdottomasti tietää omien johtopäätösteni tueksi aiheesta lisää. Halusin vinkata siis sinuakin ottamaan tästä mahdollisuudesta kaikki irti: lukaise kirja ja hyödynnä lokakuussa koko tapahtuman anti! 


* Meikäläisen matkaa voi seurailla IG:ssa! <3  *Ei kommentteja :

Lähetä kommentti