sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Miten tukea henkistä hyvinvointia luonnonmukaisesti?

Eteeriset öljyt ovat vieneet sydämeni. Olen päätynyt käyttämään alun perin ihan vain parfyymiksi hankkimiani puteleita monipuolisesti aina kauneudenhoidosta siivoukseen sekä fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin tukemiseen. Puolentoista vuoden matkani öljyihin on saanut minut ymmärtämään, miten moniin asioihin öljyillä on mahdollista saada luonnollista tukea. Haluan jakaa kokemuksiani, josko niistä olisi apua sinullekin.  

Tällä kertaa keskityn henkisen hyvinvoinnin tukemiseen. Olen huomannut, että öljyillä voi tukea henkistä hyvinvointia ja vahvistaa itsensä ja tunnemaailmansa johtamista. Eteeristen öljyt vaikuttavat suoraan aivojen limbiseen järjestelmään, joka säätelee muun muassa tunteita. (http://www.hs.fi/elama/a1464753902466)

Tuoksuilla on vahva yhteys muistiin ja tunteisiin. Tuttu tuoksu voi viedä yhdessä nuuhkaisussa ajassa taaksepäin johonkin merkitykselliseen hetkeen tai paikkaan. Selitys tähän löytyy hajuaistin poikkeuksellisesta hermoradasta. Hajusignaalit kulkevat suoraan hajukeskukseen, kun muiden aistien viesti kulkevat monimutkaisempaa reittiä aivokuorelle. Aivojen hajukeskus on yhteydessä limbiseen järjestelmään, joka on tärkeä alue tunteiden ja muistojen syntymisen ja säätelyn kannalta kannalta”. Lähde: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/01/18/hajuaisti

Öljyjä on vuosituhansia käytetty esimerkiksi väsymyksen ja alavireisyyden hoitamiseen ja onhan niiden vaikutuksia jonkin verran myös tutkittu. Esimerkiksi tutkimuksissa on todettu, että laventelin eteerinen öljy vaikuttaa aivojen takaosassa lisäten alfa-aaltoja, mikä vaikuttaa rentoutumiseen. (Eteeriset öljyt luonnonkosmetiikassa, 2011, Laurea, Nina Nummela)
Eri öljyillä ja niiden yhdistelmillä on siis erilaisia vaikutuksia tunnemaailmaamme. Toiset öljyt esimerkiksi rauhoittavat hermostoa, auttavat nukahtamaan, toiset puolestaan auttavat kirkastamaan ajatuksia ja auttavat keskittymään, ja tietyillä öljyillä taas on esimerkiksi hyvin kohottavia ja piristäviä ominaisuuksia. 

Mielenkiintoista on myös se, että kun öljyjä hyödyntää, tulee tunnetiloistaan samalla myös paremmin tietoiseksi. Tällöin automaattisesti tarkkailet tunnetilojasi enemmän ja sehän on avain kaikkiin tietoisiin valintoihin. Kun tarkkailet itseäsi, et enää reagoi vaan teetkin tietoisen valinnan. Tällöin oman elämän johtaminen vahvistuu ja tässä prosessissa luonto tarjoaa tulitukea. 

Pienten lasten äitinä hyödynnän öljyjä muun muassa laittamalla diffuuseriin iltaisin rauhoittavia öljyjä kuten vaikkapa peace & calming, laventeli tai stress away. Laitan usein touhukkaan päivän jälkeen iltakylvyn sekaan epsom-suolaa ja jotakin rauhoittavaa öljyä. (Muistathan lisätä laimentamatonta eteeristä öljyä sisältävän kylpyveden sekaan suolaa, öljyä tai jotakin kylpygeeliä öljyä hajottamaan, jotta ei tule ihoreaktiota.)



Reissussa uni tulee niin itselle kuin lapsillekin helpommin, kun rauhoittavaa, tuttua tuoksua sipaistaan korvan taa, tyynyliinaan tai hierotaan jalkapohjiin. Puhtaita, terapeuttisen tason öljyjä voi käyttää iholle, mutta tässä kannattaa olla tarkkana, että todella tiedät, että tuotteesi on puhdas. Tämän vuoksi käytän itse vain Young Livingin öljyjä, sillä tiedän, että ne ovat puhtaimpia ja laadukkaimpia öljyjä ja silloin myös niiden ominaisuudet ovat sellaisia kuin luonto on ne tarkoittanutkin. 

Koulutie alkaa esikoisellamme syksyllä ja aion testata miten esimerkiksi rosmariini ja clarity-öljyt vaikuttavat koulutehtäviin keskittymisessä. Itselleni nämä ja monet muut keskittymistä tukevat öljyt ovat olleet oiva apu työpäivissä. Kun haluan keskittyä vaikkapa kirjoittamaan, laitan usein keskittymistä tukevaa tuoksua joko diffuuseriin, iholle tai tuoksuttelen suoraan pullosta. Tai näitä kaikkia samanaikaisesti, jos keskittymiskyky on erityisen hukassa :D Valmennuksissa hyödynnän öljyjä tukemalla esimerkiksi läsnäoloharjoituksissa rauhan tilaan laskeutumista vaikkapa frankincense -öljyllä. Kun visioin ja ideoin uusia juttuja diffuuserissa saattaa pöhistä jotakin sellaista, joka tukee ajatusten "lentelyä" kuten vaikkapa highest potential. 




Päivä alkaa pirtsakasti kun sen aloittaa raikkaasti peppermintillä tai jollakin freesillä sitrusöljyillä. Peppermint-pullo onkin kiertänyt usein esimerkiksi iltapäivän palaverissa tai luennoilla, kun väsymys on ollut ottamassa niskalenkkiä. Ja jengin reaktio on ollut näkemisen arvoinen :) 

Öljyt tuoksuvat mielestäni taivaallisilta. Tai no rehellisyyden nimissä on niitä olemassa ihan kammottavankin tuoksuisia, mutta jännää on, että sekin vaihtelee vähän fiiliksen mukaan mikä tuoksu milloinkin miellyttää. On myös mielenkiintoista, että jos nenä on tottunut pelkästään synteettisiin tuoksuihin, silloin ihminen voi aluksi vierastaa öljyjä. 



Olen jo lapsesta saakka ollut hajusteallerginen ja olen reagoinut muun muassa ihottumalla ja aivastelukohtauksilla synteettisiin tuoksuihin. Toisaalta olen aina myös ollut "tuoksuihminen". Tämän vuoksi minun oli kenties erityisen helppo ottaa vastaan eteeriset öljyt. Luonnolliset tuoksut eivät ole vielä tähän päivään mennessä aiheuttaneet minulle allergiaa, vaan ne ovat tukeneet ihon hyvinvointia. Tässä, kuten kaikessa muussakin on hyvä muistaa kohtuus, yksilöllisyys ja maalaisjärki. Eteeriset öljyt ovat voimakkaita ja koska me kaikki olemme yksilöitä, kannattaa aina kuulostella omaa kehoa ja lähteä öljyjenkin kanssa rauhallisesti itseään kuunnellen liikenteeseen. 

Olemme erottamaton osa luontoa ja luontoäidillä on meille kaikki tarvittava, kunhan sen vain osaamme hyödyntää. Eteeriset öljyt ovat itselleni olleet yksi merkittävä vahvistus tästä ja öljyjen kanssa saan oppia koko ajan lisää. Toivon tätä voimauttavaa fiilistä muillekin! 

Jos haluat kuulla lisää, niin laita rohkeasti viestiä, niin kerron lisää ja autan sinut halutessasi alkuun. Olet myös tervetullut kuuntelemaan johonkin eteeristen öljyjen infoiltaan, missä kerrotaan lisää ja saat paljon käyttövinkkejä. Niitä on tulossa nyt kesän aikana muutamia ainakin Helsinkiin, Tampereelle ja Kuusankoskelle.  

Kuusankoski18.7.2016
Helsinki LiikkumaTila 3.8.2016
Helsinki Valmentamo 18.8.2016