keskiviikko 19. elokuuta 2015

Leikkisää joogaa jylhissä kansallismaisemissa


Jooga on ollut vuosia osa elämääni. Olen kokenut sen hyvää tekevän voiman niin fyysisesti kuin henkisesti. Välillä on tullut aikoja, jolloin joogaharjoitukset ovat jääneet vähemmälle ja heti olen huomannut vaikutukset: kehon jäykkyyden, mielen levottomuuden, energioiden jumituksen… Kylli Kukkin, legendaarisen joogakoulu Shantin perustajan, joogaviikonlopussa Kolilla saan mahdollisuuden kokea joogan ihmeen taas aivan uudella tavalla.

Bloggarin taivas. Kolin kallioiden ikiaikainen kiviaines kuuluu maailman kovimpiin.


En ihmettele, että Sibelius on Kolin jykevissä energioissa säveltänyt neljännen sinfoniansa. Matkamme järjestäjä Johanna Hautasaari kertoo tarinaa, jonka mukaan Paha-Kolilta tiputettiin alas rikollisia, ja jos selvisi hengissä, oli syytön. Erään legendan mukaan nimi syntyi uhrihalkeamaan heitettyjen uhrilahjojen kolinasta. Nyt kuulemme kuitenkin vain tuulen huminan. Jylhät kalliot, vanhat ja viisaat metsät sekä syvän sinisenä välkehtivä Pielinen luovat lähes epätodellisen maalauksellisen maiseman. Yhteys luontoon tuntuu käsin kosketeltavan vahvana. Taivaan ja maan raja hämärtyy. Pakko hieraista silmiä. Kyllikin kulkee Ukko-Kolin laella ja ihmettelee tätä voimapaikkaa: löytyykö mistään päin maailmaa tällaista samanlaista, hän pohtii.



Jooga ja Koli ovat vähän kuin hillo ja juusto: yllättävä, mutta kovin toimiva ja monivivahteinen yhdistelmä. Kyse ei ole pelkistä liikkeistä, sillä jooga on paljon enemmän. Kylli johdattaa 35 hengen ryhmämme myös tantrisen filosofian maailmaan. Moneen kertaan kuulemme hänen korostavan lempeyttä ja rakkautta nimenomaan omaa itseä kohtaan. Kun huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme, jaamme huomaamattammekin iloa ja valoa myös muille. Aidon hyvinvoinnin taikasanoja ovat rehellisyys, rakkaus ja arvostus sekä uskollisuus itseä kohtaan.

Upea Kylli on ollut monelle suomalaiselle johdattaja joogan ja tantran maailmoihin.


On koskettavaa tuntea yhteyden syntyminen kanssajoogaajien kanssa ja todistaa notkistuvien kehojen ohella, miten myös jumiutuneet ja piilotetut tunteet pehmenevät, lähtevät avautumaan.  Joukkomme heittäytyy rohkeasti harjoituksissa ja saamme voimaa toisistamme.

Ihmeistä suurin on oma keho. Joogien mukaan keho on vene, joka kuljettaa sielua elämän valtamerellä. Pidetään hyvää huolta veneistämme!


Kylli pitää joogatuntien lisäksi viikonlopun aikana myös luentoja. Paljon puhutaan kansantaudistamme stressistä ja siitä, miten sitä voi välttää ja parantaa. Hän neuvoo tarjoamaan kaikille aisteille hyvää. Siihen tarjoutuu täydellinen mahdollisuus hotellin kauniisti sisustetulla spa-osastolla, jonka ikkunoista saamme ihailla maalauksellista maisemaa poreammeissa ja saunojen lämmössä. Yksi span ihana erikoisuus on allas, jossa veden alla soi Finlandia. Stressi, mikä se on?




Kyllillä on myös valtavan tärkeä ja yksinkertainen viesti siitä, miten voimme välttää harmillisen yleiset ja kivuliaat välilevyongelmat. Hän demonstroi perinteisen pesusienen avulla miten tekemällä päivittäin alle minuutin (kelatkaa!) verran yksinkertaisia selkärangan liikkeitä välilevyt saadaan ”voideltua”. Taivutuksissa välilevyjen keskellä sijaitseva geelimäinen massa liikkuu ja kostuttaa välilevyjä. Mikäli selkäranka ei saa toistuvaa liikettä, välilevyt kuivuvat ja vaurioituvat. Kävely, pyöräily, uinti ja kuntosali ovat kaikki hyviä liikuntalajeja, mutta niissä yhdessäkään ei selkäranka saa kaipaamaansa liikettä. Taivuttamalla ruotoa joka suuntaan sekä tekemällä kiertoja ja spiraalimaista liikettä varmistat sen, että välilevysi pysyvät kosteina ja terveinä. Olemme yhtä mieltä, että tämähän tulisi opettaa kaikille jo koulussa! Tietämättömyys on turha syy sairauteen. Eräskin 20 vuotta selkäongelmista kärsinyt nainen kiittelee tiedosta ja toteaa, että kuulee tästä nyt ensimmäistä kertaa.

Vinkki uudeksi aamurutiiniksi: aloita aamusi tanssilla! Hyvä biisi tulille ja peppu pyörimään! Keho saa kaipaamansa vatkauksen ja selkärankakin kiittää. Sitä paitsi päivästä, joka on aloitettu jorauksella, ei voi tulla muuta kuin loistava! VINK Aamubiisinä herättelee hilpeästi esimerkiksi Celine Dionin I´am alive :)

Viikonlopun anti on niin henkisesti kuin fyysisesti erinomainen. Kotiin lähtiessä keho on pehmeä ja kihelmöivän elinvoimainen, fiilis tasapainoinen ja voimakas. Mutta itselleni kaikista tärkein muistutus on leikkisyys. Ihanalla esimerkillään Kylli näyttää, että jooga on kaikkea muuta kuin suorittamista ja että koko elämään voi ja kannattaa suhtautua kuin leikkiin. Jämähtäminen yhteen ”rooliin”, kuten esimerkiksi pelkästään äidiksi tai uranaiseksi ei suo sielulle täyttymystä, sillä sielu haluaa leikitellä eri olemuspuolilla ja kokemuksilla. Ehkä voisit iltauutisten katsomisen sijaan laulaakin You raise me up oopperalaulajan äänellä? Tai kiemurrella syntisen seksikkäästi dinneriä kokatessa? Tai seuravan kerran kiukunpuuskan iskiessä leikkiä ärjyvää leijonaa tai möykätä siansaksaa? Elämä ei ole niin vakavaa, se on taikaa. Ole oman elämäsi taikuri!




Kiitos rakkaat kanssajoogaajat sekä ihanat Kylli Kukk ja Johanna Hautasaari! Kiitos myös Sokos Hotel Koli. Namaste <3

PS. Tässä vielä biisi, jonka tahdissa koimme onnenhetkiä joogamatolla. Sulje sinäkin hetkeksi silmäsi ja rentoudu näihin säveliin: Loreena McKennitt - Ancient Pines

Yhteistyössä Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kanssa